bilder.ngn.nu Bildbloggen. Djur & Natur.

lördag 28 juli 2007

Plåtvittjande. 070726

Hade ingen större förhoppning om att hitta något under plåtarna då det var rätt så ostadigt väder.

Det skulle visa sig att jag hade helt fel. Se vad jag hittade under den s.k. plåt 1.
Kopparödla (Anguis fragilis) ©NGN-foto
Jag har identifierat 12 stycken på den här bilden. Det kan ha varit 14st. Första bilden blev nämligen väldigt suddig. Jag blev väl exalterad. Och innan kameran hann spara och bli aktiv för nästa bild (1sek) så hann troligtvis ett par kopparödlor smita undan. Det här gänget försvann ovanligt snabbt för att vara kopparödlor. Inom 5 sek så var det tomt.

Under plåt 2 var det tomt.

Under plåt 3 hittade jag fyra stycken unga (små) kopparödlor.
Kopparödla (Anguis fragilis) ©NGN-foto
Den här plåten är ganska stor och de låg lite utspridda så jag har tryckt ihop dem lite. Därav de infällda bilderna omgivna med cirklar.

Under plåt 4 fann jag dessa:
Kopparödla (Anguis fragilis) ©NGN-foto
Notera den härliga färgen på den större, nästan orange. Och notera också det lilla myrsamhället i nedre vänstra hörnet av bilden.

Jag har tidigare undrat och ställt frågan har närvaron av myror någon betydelse för förekomst av främst ormar? Nu kan jag i alla fall svara att för kopparödlor har det ingen betydelse. Under plåt 1 fanns också ett jättestort myrsamhälle (svartmyror) och här under denna, plåt 4, ett myrsamhälle med rödmyror.

Under plåtarna 5-8 var det tomt på ödlor. Däremot fanns det gott om myror.

4 Comments »

 1. Wow! Vilka härliga bilder! Nog för att jag måste medge att det kryper i kroppen på mig när jag tittar på bilderna av kopparödlorna! 🙂

  Kommentera

  Nisse svarade

  filuran:
  Hej. Vad kul att tycker om bilderna. Ja ormar och ödlor är väl normalt inget som väcker några vällustkänslor i oss människor. För min del väcker det mer känslor av nyfikenhet och fascination.

  Kommentera

  Kommentar by filuran — lördag 28 juli 2007 @ 11:58 11

 2. Tja, skysta bilder du tagit där! 🙂
  Vill bara av egen erfarenhet säga att jag själv främst hittar kopparödlor tillsammans med myror. För tre-fyra år sen kanske de va,så la jag ut några massonit skivor i högt gräss på våren, och efter en månad typ då gräset börja bli halftförmultet så började det dyka upp kopparödlor och myror. till en början var det bara myror under några av skivorna och kopparödlorna fann man under skivorna med myror. Dom skivorna utan myror var det nästan aldrig någon ödla under, hände några gånger att det var någon ensam stackare där men inte 5-10 stycken i högar som det va under skivorna med myror. Närmare mitt på sommaren var det myror under alla skivor och kopparödlor under nästan alla, fast det var EN skiva som jag varken fick det ena eller andra under konstigt nog..
  Måste bara berätta att i sommras hade vi en pressening liggande över massa skräp sen vi renoverade huset, på baksidan av trädgården. Där var det sjukt mycket kopparödlor säkert 10-15 stycken varje gång man tittade + att dom var där hela sommaren även när det bara var torr gjord kvar, men det värsta va att dom delade den där presseningen med en enorm skogsmyrestack som byggt bo i allt skräp från renoveringen.. det blev jag inpad av att dom inte bara levde med små myror utan även stora som skogsmyrorna… 😀

  Kommentera

  Nisse svarade

  Visst är det en märklig värld.

  Och man lär sig nytt hela tiden. Bl.a. har jag nu lärt mig att kopparödlan bl.a. äter myrägg och -puppor. Så snacka om att bo i mitt i maten.

  Kopparödlan har också ett hårdare skinn, nästan som ett pansar, om vi jämfört med ormarna. Är kopparödlan bara hel så verkar det som om den inte riskerar att bli sönderbiten.

  De svaga punkterna är ju ögonen, kopparödlan har ju ögonlock, själva munnen och deras s.k. kloak. Ytterligare en känslig del uppstår när bl.a. kopparödlan ’kastar’ sin svans som försvar. Då uppstår under en period ett sår. Jag kan tänka mig att kopparödlan då undviker just myror.

  Och jag håller med dig angående kopparödla och stackmyra. De har ju ett betydligt kraftigare ’bett’.

  Men någonstans har jag läst att man sett huggorm ligga och sola mitt uppe på aktiva myrstackar.

  Så det verkar ju som om ödlor, främst kopparödlor, och ormar inte löper någon större risk att förgås av myrorna så länge de är hela.

  Och som sagt, här ovan, kopparödlan bor i skafferiet.:me:

  Kommentera

  Kommentar by Christoffer — onsdag 18 februari 2009 @ 0:11 00

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress